RODJACI, PA VI STE SVI PUKLI

 

22.06.2020. oko 8 časova, selo Nikolinac opština Sokobanja, podnožje Rtnja,  Vladicina prodavnica
Lik prvi, drma jutarnje pivce i izmedju dva gutljaja: Dobro prošo ovaj fudbaler Šapić,
Lik drugi, drma jutarnje pivce i izmedju dva gutljaja odgovara: Čekaj bre el on fudbaler?
Lik prvi:da, daaa...igrao vaterpolo...
U isto vreme negde u Beogradu...
Teško počinjem dan bez kafe, sedim u fotelji i pokušavam da se dozovem svesti. Branka je navikla na ovo moje jutarnje stanje. Pije kafu i čita vesti na telefonu. Ljubav je kad sa nekim umeš da ćutiš i uživaš. Stiže poruka na viber od Vladice. Moj sestrić Vladica je uz mog burazera Vladu jedan od retkih koji može da me nasmeje do suza. Nedostaju mi obojica, retko ih vidjam. Čitam razgovor dva lika sa početka teksta, razumem dijalekt, uslovno govoreći rastao sam u toj kući, a moji klinci pravili haos u njegovoj prodavnici. Umirem od smeha. 
Vladicina poruka me podsetila da su juče bili izbori. Prethodno veče došao sam kući iz Saveza za Srbiju mrtav umoran. Janko i Djilas prezadovoljni, rekao bih, imaju razloga. Pustim tv, reko jebote imam halucinacije. Pozovem brzo col centar COVID 19, javi se ljubazan ženski glas: Izvolite,  Izvinte, teo sam da pitam koji su simptomi virusa Covid 19? Suvo grlo, bol u grlu, kašalj, nabraja... A halucinacije? Kakave halucinacije? Joj, gospodjo, prividjaju mi se Nikola Seljaković, Maja Gojković i još neki čudni likovi kako djuskaju kolce u sedištu SNS-a. A neee, nisu Vam to gospodine halucinacije, to ovi slave pobedu, danas bili neki izbori. Aaaa, pa jesu stvarno pobedili i koga, pitam. Pobedili suuu, samo da se setim Rusku partiju, nekog glumca, Čedu, Šešelja, džoger...neee džoger, valjda metlu... Aaaa, ok, a udruženje golubara iz Surdulice? Ne, oni nisu učestvovali gospodine, kažu bilo ih blam. Pa jes blam, reko. A jeste glasali Vi gospodjo? Ne gospodine i ja sam za bojkot, Beograd je danas Vučiću rekao NE. Tako je gospodjo. Ok, hvala Vam, važno da ja nemam virus, al malo mi muka, znate... 
Joj gospodine promenite kanal znam da su na svim nacionalnim frekvencijama, al ugasite televizor, logično da Vam je od toga muka. Svakom normalnom bi bilo. Hvala puno, prijatno...
Al program se nastavio. Pojavljuju se oni što muljaju postojano... I bucko je radostan. I oni pobedili jebote, kolko pobednika večeras. Kaže, mi smo vicešampioni. Niste rodjače, vi ste šampioni, ali u mahinacijama i muljanju, ne vicešampioni, šampioni brate. Izašli ste iz skuta Slobodana Miloševića i nasledili partijsku mašineriju i imovinu. Naročito ovo drugo. SPS osnovao je Slobodan Milošević valjda 1990-te godine, spajanjem Saveza Komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda, te tako prisvoijo imovinu ove dve tada najjače društveno političke organizacije, ma da je ta im ovina stvarana od prihoda svih gradjana, al jbg, tako ti jeto onda bilo... Na talasima inercije, sada  minornog biračkog tela, ova interesna sekta i dalje prelazi cenzus. Uz bucka, nekoliko stranačkih uspijuša, mladjih od ove nekada moćne stranke. Ova jedna verovatno pre konferencije za štampu zvala mamu u Vukašinovac: „Lele mamo, reko mi Ivica ću budem poslanik. Nema se više vrćem u Vukašinovac, ću da vidim da se udam u Beograd“. Što vole Beograd jebote... Al nije mi jasno što toliko vole da se udaju ovde. Nemaju Beogradjani, na žalost, veću kitu od ostalih. Mislim ja bi voleo da imaju, al neću da se lažemo, jesam ja ušo u politiku, ali sebe nekako ne vidim kao klasičnog političara.
Medjutim taj Beograd ima muda, kao i cela Srbija. Rekli su im DOSTA.  Aktuelni nosilac svih oblika vlasti u Srbiji imao je sinoć lažan, zamrznut osmeh. Zna on jako dobro kolika je izlaznost. Ona je jedva četrdeset odsto. Mogu da pričaju šta god hoće. Znaju, još bolje od mene,ko je unosio džakove u Rik, a i ja znam nešto. 
I evo šta znam: teško je reći šta je reprezentativno biračko mesto u Beogradu, ali ako bi se ovaj termin mogao za Beograd upotrebiti, na jednom takvom biračkom mestu, uz svu prisilu, zvanje ljudi, dovoženje, apsolutnu medijsku blokadu, stvari stoje ovako:
Broj upisanih birača: 2300
Broj izašlih birača:       635
Nevažećih listića:           55
SNS:                            311 glasova
SPS:                              88 glasova
Šapić                             59 glasova
Ostali su dobili mali dvocifren broj, većina jednocifren, a neki su ostali skroz bez glasova.                
Hoću da kažem da je u Beogradu taj moćni SNS osvoijo oko 13% od ukupnog biračkog tela, a Bucko manje od 3% .
I slave, jer mediji su čudo. A narod im je rekao da ih neće. I čime se kurčite rodjaci?
Gazdi je bolje da je u onoj gužvi sinoć fasovo Koronu, jer vidi od nje će da se oporavi, ali od Vidovdana u Vašingtonu, sve mi se čini da neće. A Bucko je obećo ostavku u slučaju ovakvog rezultata, te mu je bolje da kolegama u sekti objasni gde se zajebo, umesto da ismeva bojkot koji je svakako uspeo. Da ga kojim slučajem nije bilo, Bucko se ne bi smejao jer ne bi bio vicešampion kako reče. Da cenzus nije apsolutno neustavno promenjen u toku izbornog procesa, bio bi tu negde oko njega. Ali samo još sad. Jer svi su ga našiljili baš na njega. A broj birača mu se neumoljivo smanjuje.  
O onima što su ostali ispod cenzusa neću da trošim ni moje ni vaše vreme. Ali opozicija se moralno pročistila i to je skroz dobro.
Reko bi neko da je jedini dobitnik Šapić jer je ušao u parlament. Mož da bidne, al mislim da nije tako. U jadan je parlament ušao, tu može samo da se isprlja. I on kao kuka što u Beogradu nije veća izlaznost. Laže ljudi, baš laže. Dobar sam iz računa. Da je izlaznost bila veća, on ne bi imao tri posto...
I da više ne davim. Neću ja da svoje tekstove pretvaram u političke pamflete. Koliko god bio zadovoljan, uradili smo lakši deo posla. Lakše je nezadovoljne ljude ubediti da ne glasaju, nego ih ubediti da glasaju za tvoju političku opciju. Ne pada mi napamet da prisvajam sve ljude koji juče nisu izašli, ali jedan, dobar deo tih ljudi jeste naš. Jer uz sve pretnje, ucene, dovoženje birača na silu  i još mnogo, mnogo toga u Srbiji je juče izašlo oko 40% ljudi. 
Gazda zna da je tako, zato je osmeh bio lažan. Sve druge brojke su laž. 
A na mojim drugovima, liderima Saveza za Srbiju, pokazalo se jedine opozicije je da prešpartaju Srbiju i ubede nezadovoljne, ali i ona dva lika iz Vladicine prodavnice da Vučić ne misli na njihovu decu, te da Bucko nije levica i da je budućnost u Savezu za Srbiju. 
Pomoćiću kolko je u mojim mogućnostima, obećavam...