Mnogo je lep Vračar. Znaš onu radnjicu na uglu Tomaša Ježa i Mileševske? Sad je tu Lebovski, meni je tamo zabranjen ulaz zbog kilograma, ali to je  neka sasvim druga priča...

Nemam pojma dal sam vam nekad rekao, moja tašta nosi sliku svog šporeta u novčaniku, ali kog, to je pitanje, pa dobro ne baš od milion dolara, nego od recimo hiljadu torti. Baš o tome sam hteo da vam nešto kažem.

Znao sam to. Nadao sam se čudu, ali jebiga, čuda se retko dešavaju. I sve moje spoznaje, ako ne u poslednjih nekoliko godina, a ono bar u poslednjih nekoliko meseci, danas mi ne pomažu...Jer šta je tuga za d mol, a d mol je živi kurac za odlazak nekog sa kim si bio u dnevnom kontaktu, više puta nedeljno pio  kafu,  koga si okrenuo skoro pa svako veče, da se preslišate, šta se dešava...jednom rečju, poslednjih sedam godina najbliži prijatelj.

Ovo je sigurno najbizarniji tekst koji sam napisao. Ali je i situacija koja me je dovela do toga da sednem za tastaturu veoma bizarna, a da ja za to nisam ni malo kriv. Samo, pre nego što čitalac krene sa osuđivanjem i lepljenje etiketa autoru teksta da je poremećen, lud, bezosećajan, neka dobro razmisli da li je tako, ili zapravo ovo što ću napisati predstavlja zvono za uzbunu , signal da je sve otišlo u Hondurac, kako je to govorio dobri Đole, a humor u tekstu u jednom užasnom događaju zapravo predstavlja  odbrambeni mehanizam. Neka svako donese svoj zaključak, a ja ću da pišem šta ja hoću, bar na to imam pravo.

 

 

Ne zamerite, namam pojma gde i kada ali pre neko veče na nekoj nacionalnoj frekvenciji predsednik je u svom dugometražnom obraćanju rekao kako je Dragan Đilas na faksu imao sve šestice i sedmicu samo iz odbrane. Na stranu što to nije bitno, a pre svega nije  tačno (o čemu ću nešto kasnije), postoje neke važne činjenice zbog kojih po ko zna koji put moram da stanem u Đikijevu odbranu.

 

Da je blizu, ne bi im se dalo... Nisu oni oskrnavili njega, jer Đole se ne može oskrnaviti. On im je iznad dometa. Bio i ostao. Nikad mu ništa nisu mogli. Ne mogu mu ni sad. Ali su uvek mnogo toga lošeg mogli nama. Mogu i sad...

 

Nemam pojma zašto, ali od kad sam ga u fotelji ugledao upokojenog, danima mi se kroz glavu vrteo Đoletov “Sale Nađ”. Verovatno zbog melodije i pesme o nekom ko nas je zauvek napustio. Jer Sale Nađ i moj Boško su bila dva potpuno različita tipa.  Đole kaže da je Sale Nađ umro u snu, a Boško je budan živeo svoj san, koji je uspeo da stvori svojim umom, dušom i srcem. Sale Nađ je kako Đole pretpostavlja snivao nju, čije ime sam gospod zna, a Boško je umro budan pored nje, a njeno ime znamo svi. Njegova Nena. I na kraju, Sale Nađ srećom nije imao šta, jer ne bi imao kom, a Boško je, ma da time nije bio opterećen, imao šta, a srećom i kom. Koliko god Đoletov Sale Nađ bio tragičan lik, toliko je Boškov život,  bio jedna srećna priča, sa ako ne srećnim (jer jebiga smrt je smrt i pitanje je može li pridev srećna ikako ići uz nju) ono bar prirodnim i mirnim krajem.

Sve je u najboljem redu. Nema potrebe za uznemirenost, a kamoli za bilo kakav oblik panike. Gradska vlast je na visini zadatka. I vodostaj je na solidnoj visini, rekli bi ovi što im stalno nešto smeta. A nisu u pravu. U Beogradu je pala kiša, što se nikada nije dogodilo. Jer na jeziku drevnih Kelta koji su osnovali ovaj grad, Singidunum zapravo znači „grad u kome nikad ne pada kiša“.

 

  

Frontmen „Riblje čorbe“ Bora, koji će u istoriji ostati i upisan kao lik koji je za života uspeo da postane i prestane biti legenda jer „radiće šta god hoće, ko će da mu zabrani“?, imao je jedan interesantan stih (zapravo ne sporim da on ima mnogo takvih stihova) u kome kaže da „uvek ima kolko treba govana i hleba“. Fala na pitanju ovo prvo u Srbiji nikada nije manjkalo. Ali ovo drugo, uh pa negde je baš zapelo...

 

Retko ko ima takvo mesto za razmišljanje ili kuliranje, kako god, ili kako kad... Ovog vikenda sjebana mi je koncepcija. Ne samo meni.

Sa krčedinske ade nekoliko bilmeza, definitivno pod težim opijatima, maltretirali su dva dana ogromnom količinom decibela više hiljada ljudi, najgorom vrstom muzike, ako se to može nazvati muzikom.